Teken

Informatie over teken

Teken: het meest gehate dier van ons land!teek

De teek is met grote voorsprong het meest gehate dier van ons land. In de verkiezing van de ´Rotbeesten Top 50´ die door het programma Vroege Vogels is georganiseerd haalde deze ziekteverspreider bijna 20 procent van alle stemmen! Kinderen brengen veel tijd buiten door en ze spelen en rennen door het hoge gras en het bos. Ze lopen dan ook een groter gevaar dan volwassenen om door een teek gebeten te worden. Hieronder vindt u de belangrijkste feiten en tips om tekenbeten te voorkomen.

Wat is een teek?

Een teek is een piepklein beestje, zo groot als een speldenkop. Een teek leeft in hoog gras en in struiken. Bijvoorbeeld in het bos en de duinen, maar ook in de achtertuin. Teken zoeken een warm plekje op het lichaam om zich vast te zuigen. Want teken leven van bloed. Het zijn parasieten. Meestal gaat een teek juist op plekken zitten waar je hem niet zo snel ziet. Achter de oren bijvoorbeeld, of onder de oksels, in de liezen en in het haar.

Hoe maken teken je ziek?

Sommige teken (ongeveer 25%) dragen de Borrelia bacterie bij zich. Deze bacterie kan de ziekte van Lyme veroorzaken.

Hoe zorg je dat een teek niet bijt?

  1. Bedek de huid goed, want een teek zoekt de blote huid op. Geef kinderen op dagen dat ze bijvoorbeeld in het bos gaan wandelen altijd laarzen en een pet mee naar school. Denk ook aan lange mouwen en een lange broek en stop de broekspijpen eventueel in de sokken.
  2. Blijf op de paden. Teken zitten in struiken en hoog gras.

Het belangrijkste is om de kleren en het lichaam te controleren. Kijk dus goed of er een teek op de kleren of lichaam van uw kind zit na een wandeling door gras en struiken.

Wat moet je doen als je een teek hebt?

Als uw kind toch een teek heeft, moet die zo snel mogelijk uit de huid gehaald worden. Bij het verwijderen is een speciale tekenverwijderaar erg handig. Als de teek er snel uitgehaald wordt, is er meestal geen gevaar voor ziekte. Schrijf op de kalender wanneer u de teek weggehaald heeft.tekenpincet

Meer info

Kijk eens op www.lymevereniging.nl of www.ggd.nl