Vastenperiode in gesprek op H. Hartschool in Hernen

Wat fijn om de draad op te kunnen pakken die mijn voorganger Annemarie Gooiker heeft gelegd! Maandag 25 maart was het zover. Samen met twee vertrouwde vrijwilligers verzorgde ik een identiteit les voor ruim 60 kinderen in de onderbouw, middenbouw en bovenbouw op de H. Hartschool in Hernen. Onderwerp: de vastenperiode, de aanloop naar Pasen. Een belangrijke vorming voor ieder mens van goede wil die ervoor open staat.

De kijktafel met levensweg

Centraal stond de kijktafel. Met de woestijntocht van het volk van God als aanleiding om het over de levensweg te hebben. Het stilstaan bij het leven dat jij nu leidt. Nadenken over jezelf. Waarom mensen vasten en tijd nemen om zich te bezinnen? Vragen aan jezelf stellen, om tot een motivatie te komen en individuele keuzes. Van denken overgaan tot actie nemen.

Het programma bestond uit verhalen, gesprek en uitleg over samen onderweg zijn. De kinderen hadden een poppetje, welke symbool stond voor zichzelf. Dit poppetje mochten ze op het levenspad zetten. We hebben gesproken over onderwerpen zoals ‘Jaloers zijn op een ander of wat de ander heeft’, ‘Je hebt iets gedaan en geeft de ander de schuld’, ‘Je roddelt over iemand’. ‘Hoe ga je om met de definitie van rechtvaardigheid of gevoelens, die als een hindernis op je levenspad liggen’. ‘Hoe kun je deze hindernissen overwinnen en de valkuilen omzeilen? Maar ook als het fout gaat, wat dan?’

Vier woorden laten je groeien als mens. Goed voor jou en goed voor anderen: Sorry, Ik vergeef je, Ik dank je, Ik houd van je. Je spullen ruim je op. Waarom zou je je hart niet opruimen? Als je maar leert van wat niet goed ging en je verder durft met leven. Je bent goed zoals je bent.

Ik heb voor de kinderen een gebed voorgedragen en bij het uiteengaan kregen de kinderen een weggeefzakje met snoephartje en een boodschap mee naar huis. In de hoop dat ze het er thuis nog over hebben. En in het najaar hopen we op deze school wederom een identiteit les te verzorgen.

De eigentijdse 10 geboden die de oudsten mee naar huis kregen:
1) Doof nooit de vlam van de hoop die in jou leeft.
2) Er is een tijd van leven, leren, werken én vrije tijd. Wees volop mens, lééf!
3) Gebruik je hoofd en handen, volg altijd je hart.
4) Meer hebben is soms beter, maar lang niet altijd!
5) Blijf je leven lang beseffen dat alles wat je bent en hebt ooit aan jou gegeven is. Maak dankbaar gebruik van jouw talenten.
6) Er is er maar één die is zoals jij bent. Ga de wereld in vanuit die kracht en ontdek wat
het leven jou te bieden heeft.
7) Het leven is goed zoals het is. Laat je nooit van je stuk brengen.
8) Als je vind dat iets anders moet, besef dan: complimenten geven werkt altijd beter dan straffen uitdelen. Niemand wordt graag gecorrigeerd.
9) Alles wat jij bent maakt dat wat jij doet aansprekend. Jij maakt het verschil.
10) Wees een mens uit één stuk en ben daar zuinig op.

Pastoraal werker Jack Steeghs