Mediawijsheid

10 t/m 17 november is het de week van de mediawijsheid. Voor ouders met kinderen in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar is er een webinar beschikbaar vol met praktische tips over het online gedrag van kinderen. Op school hebben we tijdens deze week ook speciale aandacht voor mediawijsheid in mentorgroep 7/8. Deze groep neemt deel aan het project ‘Mediamasters 2023’.

Wat is Mediamasters? (zie ook trailer onder dit bericht)
MediaMasters biedt scholen een laagdrempelige manier om kennis te laten maken met mediawijsheid in de klas. Kinderen worden spelenderwijs bewust van het eigen online gedrag en moeten bewijzen hoe mediawijs ze zijn. MediaMasters heeft tot doel alle leerlingen in groep 7 en 8 een basisniveau mediawijsheid mee te geven.

Tijdens uitdagende opdrachten moeten kinderen overleggen, samenwerken, zelf media maken, media interpreteren en nemen zij het eigen mediagedrag onder de loep. Zo worden zij met én van elkaar mediawijzer.

MediaMissies en opdrachten in MediaMasters worden samengesteld uit het aanbod van netwerkpartners van Mediawijzer.net. Doordat echte mediakanalen (bestaande kranten, tv-programma’s, sociale media, sites van mediapartners) worden meegenomen in het verhaal, wordt bewust de scheidingslijn tussen realiteit en fictie vervaagd. Hierdoor komen de mogelijkheden en mogelijke risico’s van media opeens we heel ‘gevaarlijk’ dichtbij.

Leerdoelen van de MediaMasters Game

  • Kritisch leren kijken naar media en snappen hoe deze werken (analyse)
  • Het effect (bedoeld of onbedoeld) van media ervaren en begrijpen (bewustzijn)
  • Inzicht krijgen in hun eigen mediagedrag (privacy en respect)
  • Praten over media, thuis en in de klas (dialoog)
  • Zelf media kunnen inzetten en maken (creatie)

De leerdoelen van de Game zijn gebaseerd op het Mediawijsheid Competentiemodel.

Bekijk hier de trailer van Mediamasters 2023