Samen lezen in de kerstvakantie

De kerstvakantie is een fijn moment om samen lekker te lezen in boeken. Het is heerlijk om (samen) op de bank te kruipen en te genieten van mooie verhalen. En het voordeel is: uw kind leert er ook nog eens veel van. Voor de kerstvakantie zijn er weer mooie boekentips voor u. En voor de leesmotivatie is er een leuke kleurplaat met sterren. Download ze snel.

Ouders en school samen

Goed kunnen lezen is en wordt steeds belangrijker. School is natuurlijk belangrijk als het gaat om goed leren lezen. Maar wist u dat ouders ook een belangrijke bijdrage kunnen leveren? Bijvoorbeeld door uit te stralen dat lezen leuk en belangrijk is. Of door samen te lezen. Maar hoe doe je dat precies? Hierbij een aantal tips:

  • Geef het goede voorbeeld. Lees zelf in boeken, kranten of tijdschriften waar uw kind bij is
  • Zorg voor voldoende leuke boeken thuis. Kinderen kunnen gratis boeken lenen bij de bibliotheek. Ook de online Bibliotheek heeft een mooi aanbod. Zie de boekentips met boeken over de winter. Leuk voor in de kerstvakantie
  • Blijf veel voorlezen; ook als uw kind zelf al kan lezen. Kies sámen met uw kind boeken die net van een hoger niveau zijn dan kinderen zelf kunnen lezen. Geniet samen en praat over de verhalen die jullie lezen. Dit draagt op een positieve manier bij aan de taalontwikkeling en het begrijpend lezen.

Extra motivatie met de kleurplaat met sterren

Voor het behouden van het leesniveau van kinderen is het goed om in de kerstvakantie te blijven lezen. Gebruik hiervoor de leuke kleurplaat met sterren. In iedere ster staat een leesopdracht. Er staat waar of hoe er gelezen moet worden. Is de opdracht gedaan, dan mag de ster worden gekleurd. Twee sterren zijn leeg. Daar kan het kind zelf opschrijven hoe er gelezen is. Het doel is om in de kerstvakantie alle sterren te kleuren. Is dat gelukt, dan kan daar wellicht een kleine beloning tegenover staan. Misschien is het al genoeg om te benoemen dat uw kind een leeskampioen is!